الکتروموتور بالابر یک موتور الکتریکی است که برای حرکت های بالا و پایین کابین آسانسور استفاده می شود. نیروی چرخشی تولید شده توسط موتور آسانسور به درام سیم پیچ طناب منتقل می شود تا طناب را بپیچد یا باز کند، به طوری که کابین آسانسور بالا و پایین می رود.

موتور های آسانسور موتورهای الکتریکی ویژه ای هستند که برای اطمینان از شتاب و عقب افتادگی سریع، اینرسی قطعات متحرک موتور آسانسور باید تا حد امکان پایین نگه داشته شود. در نتیجه، موتور های الکتریکی مورد استفاده برای سرویس آسانسور با آرمیچر هایی با قطر نسبتاً کوچک طراحی می شوند. در سرویس آسانسور موتور های سرعت کند ترجیح داده می شود، عموماً سرعت موتور آسانسور نباید از ۹۰۰ دور در دقیقه بیشتر شود. ممکن است برای انتخاب کردن الکتروموتور بالابری که می خواهید نصب کنید، یا بالابری که قصد تعویض موتور آن را دارید دچار مشکل در انتخاب موتور شوید. به همین منظور نیاز هست که مواردی را قبل از خرید و نصب الکتروموتور بررسی بفرمایید.

بالابر چیست؟

بالابر‌ های ساختمانی یا بالابر کارگاهی تک فاز و سه فاز جز اصلی ترین تجهیزات مورد استفاده در ساخت و ساز ساختمانی می باشند به طوری که نبود آنها یا از کار افتادن ناگهانی آن ها میتواند خساراتی را به بار بیاورد.

وظیفه اصلی یک بالابر انتقال مواد و مصالح و افراد به طبقات بالاتر است به صورت کلی جابجایی مواد و مصالح به صورت عمودی کاری است که بالابر ساختمانی با نیروی تولید شده توسط موتور الکتریکی انجام می دهد.

موارد استفاده از بالابر ساختمانی:

  • انتقال و جابجایی بار در طبقات مختلف
  • آب گیری از چاه
  • بارگذاری روی ماشین های حمل بار

پس به طور کلی این ماشین که در آخرین طبقه ساختمان قرار داده می شود و وظیفه جابجایی بار از نقطه ای از ساختمان به طبقه دیگری از ساختمان را دارد.

انواع الکتروموتور بالابر یا آسانسور

هر دو نوع موتور الکتریکی AC و DC در خدمات آسانسور و بالابر ها استفاده می شود. با توجه به نیاز های مختلف سرویس، انواع مختلفی از موتور های DC و AC استفاده می شود. انواع مختلفی از موتور های DC موجود است (موتور سری، موتور شنت و موتور مرکب). نوع موتور DC که به بهترین وجه برای سرویس آسانسور و بالابر داده شده مناسب است به نوع سرویس آسانسور و سرعت و فرکانس شیب ها بستگی دارد.

موتور بالابر نه تنها باید بار را بالا و پایین کند، بلکه یکی از وظایف اصلی آن شتاب دادن و کاهش سرعت کابین آسانسور است. این کار باید به آرامی و بدون تکان هایی که ممکن است باعث ناراحتی مسافران و بار ها شود، انجام شود.

گشتاور راه اندازی تولید شده توسط موتور DC که به عنوان موتور آسانسور استفاده می شود باید حداقل ۲۲۵٪ از گشتاور نامی بار کامل باشد. موتور DC با بیش از ۱۵ درصد تغییر سرعت از حالت بی بار تا بار کامل برای سرویس آسانسور مناسب نیست.

اکنون بر اساس سرویس های مختلف آسانسور، انواع زیر از موتور های DC استفاده می شود

برای خدمات مسافری – موتور های DC زخمی مرکب یا موتور های شنت DC نتایج رضایت بخشی دارند.

برای خدمات باربری – در این سرویس موتور های DC زخمی مرکب مناسب هستند. سیم پیچ سری موتور پیچ مرکب گشتاور راه اندازی بالایی را فراهم می کند که یک عامل ضروری برای کارهای سنگین است.

توجه – اکثر موتور های DC، اعم از پیچشی مرکب یا شنت، دارای سیم پیچی قطب جابجایی مناسب هستند تا هنگام استفاده به عنوان موتور آسانسور، از کموتاسیون جرقه در هر دو جهت چرخش اطمینان حاصل شود.

موتور های AC در بالابر ها

موتور AC مورد استفاده به عنوان موتور آسانسور موتور ناهمزمان (یا موتور القایی) است. در زیر دو نوع موتور AC مناسب برای سرویس آسانسور آمده است

موتور قفس سنجابی – موتور قفس سنجابی به طور گسترده در خدمات آسانسور تا حدود ۲۰ اسب بخار استفاده می شود. به دلیل سادگی آن استفاده می شود و همچنین به شکل نسبتاً ساده ای از کنترلر نیاز دارد. با این حال، مصرف برق موتور قفس سنجابی کمی بیشتر از موتور اسلیپ رینگ است، اما به دلیل عدم وجود اسلیپ رینگ ها و قطعات کنترل کننده کمتر، تا حدودی قابل اعتمادتر است.

موتور اسلیپ رینگ – موتور های القایی اسلیپ رینگ نیز در خدمات مختلف آسانسور استفاده می شود. اگرچه این موتور الکتریکی با همان رتبه گرانتر است و ضریب قدرت کمتری نسبت به موتور القایی قفس سنجابی دارد. موتور های اسلیپ از نوع سرعت کم در حال حاضر در دسترس هستند و با موفقیت در آسانسور هایی که سرعت کابین آنها به ۴۰۰ فوت در دقیقه می رسد استفاده می شود.

برق مورد نیاز موتور بالابر و آسانسور

به منظور تعیین توان مورد نیاز موتور آسانسور برای یک نصب معین، سه عامل زیر باید در نظر گرفته شود:

  • سرعت کابین آسانسور
  • بار (یا وزن خالص) که قرار است بلند شود
  • بهره وری

در تعیین باری که قرار است بلند شود باید در نظر داشت که بار خودرو و قسمتی از بار توسط وزنه شمارنده متعادل می شود. از این رو، فقط بار نامتعادل باید در نظر گرفته شود.

بازده عبارت است از راندمان کلی که تلفات اصطکاکی و الکتریکی مختلف را در نظر می گیرد.

بنابراین، توان (بر حسب H.P.) موتور آسانسور مورد نیاز را می توان با استفاده از فرمول تعیین کرد.

یک آسانسور به گشتاور راه‌اندازی بالاتری نسبت به آن نیاز دارد تا همان آسانسور و بالابر با سرعت و بار نامی خود کار کند. این به دلیل اصطکاک استاتیک است. بنابراین، یک موتور الکتریکی برای کار آسانسور، باید بتواند گشتاور راه اندازی ۲٫۵ تا ۳ برابر گشتاور بار کامل ایجاد کند.

سیستم کنترل و الکتروموتور آسانسور

سیستم کنترل آسانسور برای کنترل سرعت موتور های آسانسور استفاده می شود و به طور کلی به دو نوع طبقه بندی می شود –

کنترل رئواستاتیک – در یک سیستم کنترل رئوستاتیک، یک رئوستات در میدان و مدار های آرمیچر موتور و کنترل سرعت با تغییر آن به دست می آید.

کنترل ولتاژ متغیر – در یک سیستم کنترل ولتاژ متغیر، ولتاژ ورودی اعمال شده به موتور آسانسور به وسیله برخی موارد تغییر می کند و کنترل سرعت به دست می آید.

هر الکتروموتور دارای یک پلاک است که مشخصات موتور بر روی آن درج شده است. مشخصاتی مثل توان یا قدرت، سرعت، کلاس حفاظتی و موارد دیگر.

برای انتخاب یک الکتروموتور مناسب برای بالابر خود دقت کنید که حداقل کلاس حفاظتی بدنه IP54 یا IP55 باشد. این کلاس ها به این معنی است که بدنه الکتروموتور در مقابل نفوذ گرد و غبار و جانوران موذی و همچنین قطرات آب، مقاوم می باشد.

انتخاب الکتروموتور صحیح برای بالابر

توان یا قدرت الکترومور بالابر ساختمانی حداقل باید ۲ اسب بخار باشد و عموما انتخاب مصرف کنندگان موتور تک فاز ۳ اسب بخار است.

سرعت الکتروموتور های بالابر های ساختمانی معمولا ۱۴۰۰ دور است که حدودا در هر ۶۰ ثانیه، ۱۵ متر جابجایی خواهد داشت. در موارد خاص موتور ۳۰۰۰ دور انتخاب می شود تا مصالح و مواد را با سرعت بیشتری به بالا منتقل کند.

به طور کلی بالابر های ساختمانی به دو دسته بالابر تک فاز و سه فاز تقسیم می شوند. عموما به دلیل دردسترس نبودن برق سه فاز یا هزینه سفارش آن در کارگاه های ساختمانی برق تک فاز موجود است. به همین دلیل است که اکثر بالابر ها مجهز به الکتروموتور تک فاز هستند.

همانطور که اشاره شد، الکتروموتور جز اصلی ترین  و گران قیمت ترین بخش های یک بالابر ساختمانی است. از کار افتادن موتور الکتریکی در یک کارگاه ساختمانی یا آسانسور در مکان های مهم، موجب تاخیر در کار و در نتیجه ضرر های مالی برای افراد مختلف مثل کارفرما های ساختمانی است.

منبع: tutorialspoint