در این مقاله قصد داریم در مورد اینکه الکتروموتور با خازن استارت یا راه انداز چیست صحبت کنیم. موتور القایی یک الکتروموتور یا موتور الکتریکی AC است که در آن جریان الکتریکی در روتور مورد نیاز برای تولید گشتاور از طریق القای الکترومغناطیسی از میدان مغناطیسی سیم پیچ استاتور به دست می آید.

الکتروموتور با خازن استارت یا راه انداز چیست؟

الکتروموتور با خازن استارت یا راه انداز یک موتور القایی تک فاز است که از یک خازن در مدار سیم پیچ کمکی استفاده می کند تا اختلاف فاز بیشتری بین جریان سیم پیچ اصلی و کمکی ایجاد کند. این نام نشان می دهد که موتور برای راه اندازی از یک خازن استفاده می کند. این نوع الکتروموتور یک فاز در انواع مختلفی موجود است.

الکتروموتور با خازن استارت یا راه انداز چیست؟

موتور القایی استارت و کارکرد خازن چیست؟

روتور قفس سنجابی الکتروموتور با خازن استارت یا راه انداز شامل دو سیم پیچ است: سیم پیچ اولیه یا کمکی و سیم پیچ اصلی یا در حال اجرا. این دو سیم پیچ با زاویه ۹۰ درجه از هم جدا شده اند.

تفاوت بین خازن استارت و Run چیست؟

در سیم‌ پیچ‌ های استارت موتور، خازن استارت باعث تاخیر جریان تا ولتاژ می‌شود. جریان به تدریج افزایش می یابد و به آرمیچر این فرصت را می دهد تا با میدان فعلی شروع به چرخش کند. یک خازن Run جریانی را که موتور را با استفاده از شارژ در دی الکتریک تغذیه می کند، افزایش می دهد.

ساختار موتور القایی استارت خازن

موتور استارت خازن دارای روتور قفس سنجابی است و دارای دو سیم پیچ روی استاتور است. آنها به عنوان سیم پیچ اصلی و کمکی یا سیم پیچ استارت یا راه انداز شناخته می شوند. دو سیم پیچ در فاصله ۹۰ درجه از هم قرار می گیرند. یک خازن CS به صورت سری ها سیم پیچ استارت متصل می شود. یک سوئیچ گریز از مرکز نیز به مدار متصل است.

نمودار اتصال موتور القایی استارت خازن در شکل زیر نشان داده شده است.

ساختار موتور القایی استارت خازن

اصل کار موتور با خازن استارت یا راه انداز

هنگامی که سیم‌ پیچ‌ های استاتور از منبع تغذیه ۱ فاز انرژی میگیرند، سیم پیچ اصلی و سیم پیچ استارت، دو جریان متفاوت را حمل می‌کنند. ۹۰ درجه اختلاف فاز زمانی و ۹۰ درجه اختلاف فضا بین دو جریان وجود دارد. این دو جریان یک میدان مغناطیسی دوار تولید می کنند که موتور را راه اندازی می کند.

سیم پیچ های اصلی و کمکی در هنگام راه اندازی موتور به صورت موازی به هم متصل می شوند. یک خازن استارت به اندازه کافی در مدار می ماند تا به سرعت موتور را به سرعت از پیش تعیین شده که معمولاً حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد سرعت کامل است برساند.

سپس سیم پیچ کمکی اغلب توسط یک کلید گریز از مرکز از منبع تغذیه جدا می‌شود و موتور با یک سیم پیچ حرکت می کند که یک میدان مغناطیسی ضربانی ایجاد می‌کند. از این نظر، سیم پیچ کمکی در این طرح را می توان به عنوان سیم پیچ راه انداز در نظر گرفت، زیرا فقط در هنگام راه اندازی موتور استفاده می شود.

توجه داشته باشید که در صورت خرابی کلید سانتریفیوژ، موتور به درستی کار نخواهد کرد. اگر سوئیچ همیشه باز باشد، خازن استارت بخشی از مدار نیست، بنابراین موتور روشن نمی شود. اگر سوئیچ همیشه بسته باشد، خازن استارت همیشه در مدار است، بنابراین احتمالاً سیم‌ پیچ‌ های موتور میسوزند. اگر موتور روشن نشود، خازن به مراتب بیشتر از سوئیچ مشکل دارد.

ویژگی های موتور القایی استارت خازن

موتور القایی استارت خازن با سرعت کمتری گرم می شود و برای کاربردهایی که شامل دوره های راه اندازی مکرر یا طولانی مدت هستند مناسب است.

توان چنین موتورهایی بین ۱۲۰ وات و ۷-۵ کیلو وات است.

موتور راه انداز خازن، گشتاور راه اندازی بسیار بالاتری در حدود ۳ تا ۴٫۵ برابر گشتاور بار کامل ایجاد می کند. برای بدست آوردن گشتاور راه اندازی بالا، دو شرط ضروری است که عبارتند از:

  • مقدار خازن استارت باید بزرگ باشد.
  • مقاومت سیم پیچ راه انداز باید کم باشد.

ویژگی های موتور القایی استارت خازن

مزایای موتور با خازن استارت

چندین مزیت موتورهای القایی استارت خازن در زیر ذکر شده است.

به دلیل گشتاور راه‌اندازی بالا و جریان راه‌اندازی کم، موتور با راه انداز خازنی طیف وسیعی از کاربرد ها را دارند.

خازن با مدار استارت سری است، بنابراین گشتاور راه اندازی بیشتری ایجاد می کند (معمولاً ۲۰۰ تا ۴۰۰ درصد بار نامی). و جریان راه اندازی (معمولاً ۴۵۰ تا ۵۷۵ درصد جریان نامی)، به دلیل سیم بزرگتر در مدار استارت، بسیار کمتر از انواع فاز های تقسیم شده است. این اجازه می دهد تا نرخ چرخه بالاتر و حفاظت حرارتی قابل اعتماد باشد.

خازن استارت به طور کلی ظرفیت خازنی بیشتری نسبت به نوع موتور القایی خازن کار کرده دارد (خازن ۷ تا ۹ میکروفاراد) که عملکرد موتور را پس از شروع به کار بهبود می بخشد.

این پیکربندی موتور آنقدر خوب کار می کند که در اندازه های چند اسب بخاری (چند کیلووات) موجود است.

کاربرد موتور القایی استارت خازن

  • این موتورها برای بارهای با اینرسی بالاتر که نیاز به راه اندازی مکرر است استفاده می شوند.
  • آنها در طیف گسترده ای از کاربردهای تسمه محرک مانند نوار نقاله های کوچک، دمنده های بزرگ و ماشین ابزار استفاده می شوند.
  • از آنها در پمپ ها و کمپرسورها استفاده می شود.
  • از آنها در کمپرسور های یخچال و کولر گازی استفاده می شود.
  • آنها همچنین برای بسیاری از برنامه های درایو مستقیم یا دنده استفاده می شوند.

کاربرد موتور القایی استارت خازن

منبع: linquip